Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «بازار نیوز»
2024-05-04@05:28:17 GMT

نهاده‌های دامی وارداتی در بورس عرضه شود

تاریخ انتشار: ۹ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۴۷۸۷۶۲

دبیر انجمن تولیدکنندگان جوجه یک‌روزه کشور به نقص فرایند توزیع خوراک دام و طیور اشاره کرد و گفت: مرغ‌داران انتظار دارند که شفاف‌سازی توسط بانک مرکزی، گمرک و وزارت جهاد کشاورزی درباره افرادی که به آنها نهاده داده شده است انجام شود.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، با مرغداران و دامداران که صحبت می‌کنید، از کمبود شدید خوراک دام و طیور و افزایش چند برابری قیمت خبر می‌دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در سوی دیگر، مسئولان از واردات کافی می‌گویند و این نتاقض در نوع خود بی‌نظیر است. اما اشکال کار کجاست؟ کارشناسان این حوزه می‌گویند فساد در توزیع نهاده‌ها وجود دارد و این فرآیند دچار نقصان عجیبی است. محموله‌هایی که از گمرک ترخیص می‌شوند به مقصد نمی‌رسند. مسیرهای پرپیچ و خمی را می‌پیمایند که در آن فقط منافع واردکننده و دلالان واسطه تأمین می‌شود و سر تولیدکنندگان بی‌کلاه می‌ماند. تا مجبور شوند از بازار سیاه به چندین برابر قیمت این نهاده‌ها را بخرند. 

وزارت جهاد گفته است این محموله‌ها باید ابتدا در سامانه‌ای به نام بازارگاه ثبت شود و از آنجا مشخص شود که به کدام مرغدار و دامدار بدهند، البته این تصمیم هم به تازگی گرفته شده است ولی باز هم مرغداران می‌گویند همه محموله‌های نهاده به بازارگاه وزارت جهاد کشاورزی منتهی نمی‌شود.

مشکلات خوراک دام و طیور از چند ماه اواخر سال گذشته آغاز شد و از ابتدای سال شدت گرفت و از همان موقع الزامی به اینکه واردکنندگان محموله‌های خود را در این بازارگاه ثبت کنند وجود نداشت و اکنون مرغداران معترضند که چرا وزارت جهاد کشاورزی تصمیم برای توزیع نهاده از طریق بازارگاه را بسیار دیر اعلام کرده. آنها همچنین معتقدند که تصمیم‌های غلط، اشتباهات محرز و برنامه‌ریزی‌های نامناسب در تولید وجود دارد که مجموعه آنها باعث شده مرغدار امروز نتواند خوراک مرغ را تأمین کند و از ادامه تولید پشیمان شده است. 

* مشکلات سامانه بازارگاه وزارت جهاد کشاورزی

فعالان اقتصادی هم به خبرنگار فارس گفتند که سامانه بازارگاه توانایی انتخاب دقیق مرغدار را ندارد. در این سامانه باید داده‌ها و آمارها از مشخصات دقیق مرغداری از قبیل سن اجداد، فاصله توزیع و زمان جوجه‌ریزی وجود داشته باشد و براساس آن سامانه به طور هوشمند انتخاب کند، اما در این سامانه فقط میزان نهاده‌ها و همچنین اسامی مرغداران است و انتخاب نهایی توسط افراد انجام می‌شود. وزارت جهاد کشاورزی به تازگی گفته است سامانه‌ را اصلاح کرده و این‌بار با دقت بیشتری فعالیت می‌کند اما هنوز جزئیاتی از آن منتشر نشده است.

 یک فعال اقتصادی دیگر نیز به خبرنگار فارس گفت: چندین بار به وزارت جهاد کشاورزی ایرادات سامانه را تذکر دادیم و سامانه جدیدی را که طراحی کرده بودیم که این اشکالات را نداشت پیشنهاد دادیم اما در پذیرش این پیشنهاد مقاومت داشتند.

درباره وضعیت نظام نهاده با غلامعلی فارغی دبیر انجمن تولیدکننده جوجه یکروزه صحبت کردیم. وی از اشتباهات نظام توزیع و مشکلات بزرگ در سامانه بازارگاه وزارت جهاد کشاورزی گفت و انتقاد کرد که چرا وزارت جهاد کشاورزی از ابتدای سال واردکنندگان را موظف نکرد تا محموله بار خود را در این سامانه به فروش برسانند و زمانی که اینها ریشه‌یابی می‌شود، به شک و تردید به فساد توزیع نهاده در کشور می‌رسیم. 

* چرا شرایط تخصیص ارز واردات و توزیع نهاده شفاف نمی‌شود؟

وی می‌گوید اگر مشکلی وجود ندارد چرا هیچ‌‌کس حاضر نیست توزیع نهاده را از بانک مرکزی و گمرک گرفته تا وزارت جهاد کشاورزی شفاف اعلام کنند که به چه کسی ارز دادند و به چه کسی نهاده می‌دهند و چقدر می‌دهند. اگر کسی ریگی به کفشش نیست چرا از این شفافیت استقبال نمی‌کند. مشروح این گفت‌وگو را با هم می‌خوانیم.

فارس: تولیدکنندگان می‌گویند خوراک دام و نهاده حتی به قیمت پنج برابر هم به دست ما نمی‌رسد اما مسئولان هم می‌گویند واردات به اندازه کافی انجام شده است. این تناقض را شما چگونه تحلیل می‌کنید؟ این نهاده‌های وارد شده کجا رفته‌اند؟

فارغی: فرایند توزیع نهاده و خوراک دام و طیور در کشور دچار نقصان عجیبی است و همین سامانه بازارگاهی که وزارت جهاد کشاورزی معتقد است نهاده‌ها از طریق آن توزیع می‌شود نقص و ایراد دارد و کسی حاضر نیست آن را برطرف کند. البته اخیرا وزارتخانه گفته است که سامانه بازارگاه 2 را راه‌اندازی کرده و نمی‌دانم که این سامانه چقدر دقیق است. 

فارس: مشکل سامانه بازارگاهی که وزارت جهاد کشاورزی از طریق آن نهاده‌ها را توزیع می‌کند چیست؟

فارغی: این سامانه توان و قابلیت ندارد که خودش به صورت هوشمند تشخیص دهد که مرغدار واقعی و اولویت‌دار کیست و به چه کسی باید این نهاده داده شود. بنابراین تخصیص نهاده از طریق افراد صورت می‌گیرد و این باعث شائبه زیادی می‌شود چرا که قیمت نهاده در بیرون و بازار سیاه پنج برابر قیمتی است که از طریق سامانه به فروش می‌رود. 

فارس: مشکلات دیگر در فرایند توزیع  نهاده‌ها، خوراک دام و طیور چیست؟

فارغی: متأسفانه مسئله توزیع خوراک دام و طیور اساسی است و به جای ریشه‌یابی معمولاً انگشت اتهام را به سمت همدیگر می‌گیرند. طبق اعلام گمرک امسال میزان واردات ذرت نسبت به سال گذشته 25 درصد افزایش یافته اما حتی ذرت هم در بازار کم است و یا به قیمت دو برابر مصوب عرضه می‌شود. هر کیلوگرم قیمت ذرت در بازار 3 هزار و 500 تومان است و 99 درصد به ضعف در نظام توزیع برمی‌گردد. باید این مسئله ریشه‌یابی شود که واقعا چه کسانی در پشت پرده هستند که اجازه نمی‌دهند نظام توزیع نهاده‌ها اصلاح شود. اگر سامانه بازارگاه وزارت جهاد کشاورزی ایراد داشته چرا تا این موقع اصلاح نکردند باید ریشه‌یابی شود که البته مجموعه‌ای از عوامل دخیل هستند و هرکدام از اینها در اشتباهات نظام توزیع سهم دارند. 

* نهاده‌های وارداتی در بورس عرضه شود

فارس: آیا مورد دیگری هم هست که به ضعف در نظام توزیع مربوط بشود؟

فارغی: بله مثلا وزارت جهاد کشاورزی برنامه‌های تولید و جوجه‌ریزی را باید تنظیم کند. به یک باره جوجه‌ریزی را 140 هزار اعلام کرد که اینها نیاز به خوراک بیشتری دارد. باید برنامه‌های تولید با میزان عرضه خوراک متناسب باشد و اگر این تناسب به هم بریزد تولیدکننده ضرر می‌کند و نتیجه این شده است که اکنون سویا به مرغدار نمی‌رسد.

فارس: چه اقداماتی باید وزارت جهاد کشاورزی انجام می داد که انجام نداده است؟

فارغی: این شائبه وجود دارد که چرا وزارت جهاد کشاورزی از ابتدای سال اعلام نکرد که محموله‌ای که وارد می‌کند باید در سامانه بازارگاه عرضه کند و نتیجه این شد که اکثر واردکنندگان نهاده خود را در انبار ذخیره کردند و از مسیر یک توزیع عادلانه و دقیق خارج شد. حتی پیشنهاد مرغداران این بود نهاده‌هایی که وارد می‌شود در بورس عرضه شود که شفافیت بیشتری هم می‌توانست داشته باشد و همه می‌توانستند باخبر شوند که کدام مرغدار چه میزان نهاده خریداری کرده است؟ اگر شفافیت در توزیع باشد نگرانی در بین مراغداران برطرف می‌شود و یا حداقل وزارت جهاد خودش اعلام کند به کدام مرغدار چه میزان نهاده داده است که در این صورت با اعتراض مرغداران مواجه خواهد شد اما یک حالت خودکنترلی به وجود می‌آید و پس از مدتی نقص و ایرادها برطرف می‌شود.

فارس: توزیع نهاده در سامانه بازارگاه توسط وزارت جهاد کشاورزی از چه زمانی آغاز شد؟

فارغی: در حالی که مرغداران از ابتدای سال با این مشکلات دست و پنجه نرم می‌کردند و فساد را مرتب گوشزد می‌کردند اما وزارت جهاد کشاورزی از تیرماه توزیع ذرت در وسط تابستان توزیع سویا را آغاز کرد. جالب است پس از آنکه توزیع نهاده در بازارگاه ایجاد شد قیمت‌های بازار سیاه بیشتر افزایش یافت. مثلاً ذرت که قبل از عرضه در بازارگاه تفاوت 20 درصدی با قیمت بازار سیاه داشت پس از عرضه در بازارگاه این تفاوت به صددرصد رسید و سویا هم به همین شکل شد. پس از عرضه نهاده در بازارگاه قیمت از 2500 به کیلویی 5 هزار تومان رسید و امروز نیز کیلویی 13 هزار تومان به فروش می‌رود. 

فارس: به نظر شما به غیر از مشکلات بازارگاه چه مشکلات دیگر در نظام توزیع وجود دارد؟

فارغی: تا زمانی که امضاهای طلایی در توزیع نهاده‌ها وجود دارد، مشکلات نهاده به راحتی برطرف نمی‌شود. 

فارس: آیا منظورتان این است که کسانی هستند که تعیین می‌کنند به چه کسی نهاده داده شود یا نه؟

فارغی: به هر حال افرادی هستند که امضاهای آنها طلایی است و اعتبار دارد اگر آنها نگرانی ندارند چرا شفاف و دقیق اعلام نمی‌کنند که چه میزان نهاده به چه کسی داده شده است؟ مشکل دیگر این است که مصرف‌کننده نهایی در سامانه بازارگاه مشخص نیست. مثلاً مرغدارانی هستند که جوجه‌ریزی نداشتند و تولید نمی‌کنند اما سهمیه سویا می‌گیرند اصلا برای آنها صرف می‌کند که سویای دولتی بخرند و کیلویی 13 هزار تومان در بازار بفروشند و حتی تولید مرغ هم نداشته باشند. 

فارس: شما چه پیشنهاداتی برای اصلاح نظام توزیع دارید؟

فارغی: من روی این شفافیت بسیار تأکید دارم. ثبت سفارش‌ها باید ضابطه‌مند باشد و اعلام کنند که متأسفانه الان اعلام نمی‌شود. بانک مرکزی، نوع ارز و میزان ارز را در سامانه اطلاع‌رسانی کند و همه بدانند که کدام واردکننده به چه میزان ارز گرفته است. گمرک هم تمام کالاها را در سامانه درج کند. از سوی دیگر توزیع نهاده باید سامانه‌ای باشد نه حواله‌ای. متأسفانه در حال حاضر با اینکه می‌گویند توزیع توسط سامانه بازارگاه انجام می‌شود اما در حقیقت توزیع به صورت حواله‌ای است. باید در این سامانه مشخص شود به کدام مرغدار داده می‌شود. این مرغدار چه میزان جوجه‌ریزی داشته یا نداشته و چه میزان خوراک لازم دارد. وزارت جهاد کشاورزی هم باید فهرست افرادی را که به آنها خوراک داده است را با میزان نهاده‌ای که داده شده است را بارگذاری کند. 

فارس: در ابتدای صحبت به تصمیمات غلط اشاره کردید منظورتان کدام تصمیمات است؟

فارغی: باید بررسی دقیق در میزان تولید انجام بگیرد و براساس مصوبه ستاد تنظیم بازار تولید صورت گیرد. تصمیمات غلط در جوجه‌ریزی هم به کشته شدن جوجه‌ها منجر شد و اکنون هم مشکلاتی را در تأمین نهاده ایجاد کرده است و این تعادل و توازن بین تولید و تأمین نهاده باید وجود داشته باشد.

فارس/

برچسب ها: نهاده دامی ، واردات ، مرغداران لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000KJN

منبع: بازار نیوز

کلیدواژه: نهاده دامی واردات مرغداران بازارگاه وزارت جهاد کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی سامانه بازارگاه خوراک دام و طیور ابتدای سال میزان نهاده توزیع نهاده بازار سیاه نهاده داده نظام توزیع جوجه ریزی محموله ها ریشه یابی چه کسی چه میزان نهاده ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت bazarnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بازار نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۴۷۸۷۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امکان تامین نهاده دام و طیور با کشت فراسرزمینی/می توان هاب غذایی منطقه شد

مجری طرح کشت فراسرزمینی وزارت جهاد کشاورزی گفت: با ایجاد شرایط کشاورزی فراسرزمینی می‌توان زمینه تامین مواد اولیه جهت تولید نهاده مورد نیاز شیلات، دام و طیور، محصولات صنایع غذایی به داخل کشور و صادارت مازاد داخلی را فراهم کرد که بازخورد این امور باعث امنیت غذایی کامل در کشور، ایجاد هاب غذایی و ارزآوری با احتساب ارزش افزوده در منطقه خواهد شد.

رضا فتوحی در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه جمعیت ایران و محدودیت منابع کشاورزی به ویژه آب و خاک، تغییرات اقلیمی مخرب از یک سو و ازدیاد تقاضای جهانی برای محصولات کشاورزی و مواد غذایی از دیگر سو باعث شده که دستیابی کشورها به امنیت غذایی پایدار به ویژه دسترسی فیزیکی به مواد غذایی در قرن حاضر به یکی از اهداف آنان تبدیل شود، گفت: ایران نیز همانند بسیاری از کشورهای دیگری که در اقلیم خشک و نیمه خشک قرار دارد در آینده‌ نزدیک با چالش چگونگی تامین مواد غذایی مورد نیاز خود مواجه خواهد شد.

۳۵ میلیون هکتار اراضی قابل کشت داریم

وی افزود: از مساحت ۱۶۵ میلیون هکتار اراضی کشاورزی ایران تنها ۳۵ میلیون هکتار آن اراضی قابل کشت است که با توجه به تغییر اقلیم و کاهش نزولات آسمانی تنها شش میلیون هکتار اراضی آبی و هفت میلیون هکتار اراضی دیم قابل کشت محصولات کشاورزی وجود دارد. از این اراضی قابل کشت طبق آمارهای موجود با توجه به استعداد موجود اقلیمی در سال گذشته توانسته‌ایم تنها به تولید ۱۱ میلیون تن گندم دست یابیم.

ظرفیت اقلیم کنونی پاسخگوی نیاز ۸۵تا ۹۰میلیون جمعیت نیست

مجری طرح کشت فراسرزمینی وزارت جهادکشاورزی تصریح کرد: با توجه به اینکه نیاز کشور به انواع کالاهای اساسی آب‌بر چون ذرت، جو، سویا، سایر دانه‌های روغنی یونجه و دیگر محصولات اساسی برآوردی حدود ۳۵ تا ۳۷ میلیون تن در سال است عملا ظرفیت فعلی اقلیم کنونی پاسخگوی نیاز ۸۵ تا ۹۰ میلیون جمعیت کشور نخواهد بود و باید خلا موجود را با راهکار واردات محصولات با توجه به نیاز کشور تامین کرد.

به گفته وی‌ میزان واردات این گونه محصولات طبق آمار معاونت بازرگانی در سال ۱۴۰۲ معادل ۲۶ میلیون تن اعلام شده است.به عبارتی دیگر معدل ۱۵۶ میلیارد متر مکعب آب مجازی وارد کشورمان شده یعنی این میزان آب صرفه جویی شده است.

چالش عدم عرضه جهانی مواد غذایی

وی در ادامه گفت: اطلاعات موجود نشان می‌دهد که کشور ما برای اینکه در تامین محصولات کشاورزی در سایه امنیت غذایی قرار گیرد چاره‌ای جز تامین محصولات کشاورزی به صورت واردات نخواهد داشت. اگرچه نگرانی‌های عدم امکان واردات مواد غذایی مورد نیاز به دلایل متعدد از جمله عدم عرضه جهانی مواد غذایی و محصولات کشاورزی با توجه مناسبت‌ها سیاسی و جنگ‌ها اخیر از سوی عرضه‌کننده‌ها، کشور را با چالش بزرگ مواجه خواهد کرد.

به گفته وی اینجاست که راهکار واردات برای پاسخ به مازاد تقاضای مواد غذایی کارایی خود را از دست داده و بی‌تاثیر خواهد بود.

فتوحی خاطر نشان کرد: البته راهکارهای دیگری برای اطمینان از تامین مواد غذایی مورد نیاز کشور وابسته به واردات مواد غذایی و محصولات کشاورزی اتخاذ شده که توسط برخی از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه در حال انجام است.

تولید نهاده ها و محصولات کشاورزی در کشورهای دیگر

وی در ادامه گفت: به عبارتی علاوه بر به زراعی و به‌نژادی در کشور، تولید نهاده‌های دامی و محصولات اساسی کشاورزی در کشورهای دیگر و انتقال آن محصولات به داخل به منظور پاسخ به تقاضای داخلی و سپس ایجاد بستر فرآوری و ارزش افزوده برای مازاد آن جهت صادرات به وجود آمده است و همکاری کشورهای دارای ظرفیت منطقه از مسیر ترانزیت و سوآپ، فرآوری محصولات را می‌تواند فراهم کند که در نهایت به ارزآوری و درآمدزایی جهت تولید یا واردات کالای هدف منجر خواهد شد و امکان اداره مستقل بخش کشاورزی بدون وابستگی مالی به دیگر بخش‌ها را ایجاد می‌کند.

دستاوردهای کشت فراسرزمینی؛ایجاد هاب غذایی منطقه و ارز آوری

مجری طرح کشت فراسرزمینی وزارت جهاد کشاورزی عنوان کرد:با ایجاد شرایط کشاورزی فراسرزمینی برای آن شرکت های فرآوری در داخل کشور مانند صنایع تبدیلی و تکمیلی، صنایع غذایی، صنایع تولید خوراک دام طیور و آبزیان، مرغداری‌ها و دامداری‌های صنعتی می‌توان زمینه تامین مواد اولیه را جهت تولید نهاده، دام، شیلات، مرغ، خوراک دام و طیور، محصولات صنایع غذایی به داخل کشور و انتقال و صادارت مازاد داخلی را فراهم کرد که بازخورد این امور باعث امنیت غذایی کامل در کشور و ایجاد هاب غذایی و ارزآوری با احتساب ارزش افزوده در منطقه خواهد شد.

وی با بیان اینکه وزارت جهادکشاورزی در این راستا در حال سیاست‌گذاری و مدیریت شرکت‌های دارای صلاحیت جهت ایجاد زنجیره کامل غذایی و فرآوری و صادرات محصول است.

فتوحی گفت: وزارت جهادکشاورزی در حال پیش‌برد برنامه استراتژیک، نیازها و پیشنهاد های حمایتی از دیگر ارگان‌ها مورد اشاره آئین‌نامه کشاورزی فراسرزمینی مصوب هیات محترم دولت به شماره مورخ پنجم اردیبهشت ۱۳۹۵ درخصوص ایجاد هاب غذایی، تکمیل زنجیره محصولات کشاورزی وتنوع مبادی وارداتی است.

کشت فراسرزمینی ۳۰درصد امنیت غذایی را تامین می کند

فتوحی در پایان گفت: در بحث تامین امنیت غذایی علاوه بر آب، خاک، توجه به موضوعات به‌نژادی و به‌زراعی به عنوان دو فاکتور اصلی، کشت فراسرزمینی به عنوان فاکتور سوم تا حدود ۳۰ درصد در امنیت غذایی حائز اهمیت است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • خبر ویژه برای متقاضیان خودرو‌های وارداتی؛ ثبت‌نام جدید وجود دارد؟
  • امکان تامین نهاده دام و طیور با کشت فراسرزمینی/می توان هاب غذایی منطقه شد
  • اولین دور فروش خودرو‌های وارداتی در ۱۴۰۳ + زمان دقیق
  • کشف ۵۴ تن نهاده دامی و آرد خارج از شبکه توزیع در شهرستان پلدختر
  • عرضه سیب زمینی ایرانشهر به بازار مصرف
  • ترخیص همه نهاده‌های وارداتی از بندر امیرآباد
  • حدود ۵۰ هزار نفر در بخش دامپروری قم مشغول به‌کارند
  • برداشت کلزا از مناطق گرمسیری برای اولین بار
  • امنیت غذایی پایدار و رونق صادرات محور؛ نقشه راه تولیدات کشاورزی است
  • متقاضیان خودروهای خارجی بخوانند/ زمان دقیق عرضه خودروهای برقی اعلام شد + جزییات